Vil hverken betale med penger eller data

I går var det den internasjonale personverndagen. Den ble for min del feiret på Litteraturhuset hvor Teknologirådet og Datatilsynet hadde sitt faste arrangement.

Det ble holdt to innlegg og en kort debatt etterpå hvor temaet for dagen var overvåkningsøkonomien. Noe Schibsted, som er størst i Norge på dette, heller vil kalle digitaliseringsøkonomien. Forståelig, da det høres både snillere og finere ut for dem. Begge navnene stemmer nok godt, men alternativ én legger i det minste ikke skjul på hva de tjener penger på.

Schibsted tjener en relativt stor del av omsetningen sin på data, som de henter på to forskjellige måter. Den ene er ved å legge cookies på sidene sine og selge informasjon om brukerne til tredjeparter og annonsører. Denne informasjonen inneholder gjerne hvilken hardware du bruker, hvor du holder til, alder, kjønn og hvilke sider du trykker deg inn på.
Den andre måten de plukker opp informasjon om oss er ved innlogging. De har blant annet en masse informasjon om at jeg planlegger å kjøpe store fine leiligheter på Frogner. Det er i hvert fall det jeg søker opp på finn.no, og da er vel det nærliggende å tro. De vet også at jeg er glad i designvesker og at jeg mer enn gjerne kjøper de brukte. I tillegg har de fått masse informasjon gjennom søkehistorikken min på reiser. Hadde jeg også logget inn på Aftenposten og VG ville de også hatt mer direkte innsyn i hvilke saker jeg velger å lese. Jeg ville dermed fått en mer personliggjort nyhetsfeed hos deres nettaviser.

Er ikke dette bare flott? Jeg vil slippe å se nyheter jeg ikke kunne brydd meg mindre om og annonsene vil være noe som jeg faktisk kan finne interessant. Det må jo være vinn-vinn om Schibsted også kan tjene noen kroner på det. Og det kan de. En klar vinn-situasjon for deres del, men er det virkelig en vinn-situasjon for oss?

I anledning personverndagen har Datatilsynet og Teknologirådet skrevet en rapport om akkurat dette, hvor de har hentet informasjon fra vanlig brukere av internett om hva de mener. Og svarene overrasker på mange måter. Folk flest, hele 3 av 4, har lagt merke til at reklamen har blitt personliggjort utifra hva de tidligere har vært inne på. Over halvparten synes det er ubehagelig at informasjon om dem, som ikke er frivillig delt, brukes til at reklame blir rettet mot dem personlig. 3 av 4 vil også heller ha tilfeldig reklame enn at den er tilpasset, selv om tilpasset kan bety bedre tilbud på noe du personlig trenger.

Spørsmålet blir da om disse folk flest, som ikke ønsker at informasjon om dem skal brukes til tilpasset reklame, heller er villige til å betale faktiske penger for å nyte tjenestene på internett uten å gi fra seg informasjon. Her er det kun 1 av 5 som sier ja. Selv ville jeg nok ikke betalt for at de ikke skal plukke opp informasjon om meg, selv om tanken på alt de vet er ekkel. Likevel vil jeg gjerne ha et valg om å kunne slippe å gi fra meg all informasjon om meg til hvem som helst.

Vi vil  tydeligvis helst ikke betale med hverken penger eller data. Det er vel ikke veldig sjokkerende. Nordmenn flest er jo mest glad i det som er gratis. Dessverre kan vi ikke slippe både pose og sekk her på internett. Inntil videre må vi bare belage oss på å betale med data og håpe på at vi får alternativer med ny lov om personvern fra EU om to år.

Advertisements

Author: itjenta

Computer Science student in Oslo, Norway

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s